Italien i augusti 2020

Inget är sig likt och ändå är allt sig likt ibland vinraderna. Naturen har sin gång oavsett Coronavirus eller inte och vinbönderna kan inte annat än att fortsätta vårda sina druvstockar. Årscyklerna är som de är och kräver sitt och tur är väl det.

För de italienska vingårdar vi samarbetar med har den gångna säsongen varit en lika stor katastrof som för besöksnäringen i stort, runt om i hela världen. En osåld natt är en osåld natt och kan inte kompenseras av två sålda nätter i morgon. Besöksnäringen har inga lager där man kan sälja dubbelt så mycket en annan dag. Vin som ska lagras och säljas är en annan sak, men betänk att därute i lantbruket går det sin gilla gång, druvorna växer och ska tas om hand för kommande skördar. Med andra ord så längtar man efter sina kunder och besökare. Det är vi besökare som håller stora delar av affärerna igång. Och nu har det börjat komma igång igen. Italienarna hemestrar också!

Hur är det då att som turist resa till Italien i augusti 2020?

Vi på Italienska vingårdar reste ner till Italien i början av augusti för att bilda oss en uppfattning om läget och träffa våra gårdar och samarbetspartners. Vi möttes av, bildligt talat, öppna armar och en glädje över att se utländska besökare på plats. De som kommit under halva juni, juli och början av augusti var främst Italienare men också turister från Belgien, Nederländerna, Tyskland och i viss mån Danmark. Väldigt få från Sverige ännu. Vi har besökt Toscana, Piemonte och stannade också en natt i Lombardiet. Munskydd är något man vänjer sig vid ganska snabbt och är obligatoriskt på alla flyg. I alla utrymmen inomhus och under tak så gäller munskydd på. Efterlevnaden från privatpersoner är förvånande hög och all personal på hotell, restauranger och i butiker har alltid munskyddet på. Alltid! Handsprit står framme överallt. Frukosten får du i de flesta fall beställa kvällen innan från en lista och serveras vid ditt bord. Dessutom finns strikta krav på extra grundlig städning och avtorkning med desinficeringsmedel efter varje gäst. Ibland får man läsa menyn i en app eller på en tavla istället för att få en meny i handen. Polisen gör också kontroller både på boenden, vingårdar som har vinprovningar och restauranger, så att borden står på rätt avstånd, att det finns tillräckligt med utrymme, en ingång och en utgång från lokalen och att det finns handsprit synligt tillgängligt.

Vi kände oss trygga i alla situationer utom på ett rastplatscafé och vi tog oss snabbt därifrån då vi upplevde att det plötsligt blev trångt. Men vi är ödmjuka i att det är din känsla av trygghet som avgör om du vill resa i höst. Vill du vänta till i vår eller nästa höst? Tänk då på att så tänker många just nu, då årets resa kanske ställts in flyttar många fram den upp till ett år, därför behöver du boka i mycket god tid. Våra gårdar är inga stora anläggningar och ligger oftast mitt bland vinfält på landsbygden med frisk luft och naturen runt omkring eller i små byar. Vi hoppas du vill resa och vi ska göra allt vi kan för att du ska få relevant information och att du ska få din italienska vingårdsupplevelse.

Vill ni veta mer är ni välkomna att höra av er till oss!

Orust 200820