Piemonte – Langhe

I Piemonte finns både alper och slättlandskap, böljande landskap för vin- och hasselnötsodlingar, skogslundar med tryffel gömt i jorden och massor av trivsel. Vi har spetsat in oss på en del av Langhe – ett ljuvligt vinområde i Piemonte.

Är du vinintresserad kanske området redan är välbekant med sina härliga viner på druvor såsom Nebbiolo, Barolo och Barbaresco.  Barolo är både en ort och namnet på en druva. Och vilken trevlig ort sedan; trånga gränder och en egen borg med ett vinmuseum och massor av möjligheter till vinprovning. Här i området trängs vinodlingar sida vid sida på sluttningarna av kullarna som omger byn. Här finns söta medeltida byar på toppen av nästan varje kulle i det vackra böljande landskapet. Vi har fastnat för denna pärla och de omgivande byarna La Morra, Annunziata och Castiglione Falletto. I detta område har vi två olika boenden.

I Barolo by, det centralt placerade Hotel Barolo och deras vingård Brezza. Detta boende har Italienska Vingårdar samarbetat med i många år. Bra 3-stjärnigt hotell med pool och restaurang med magnifik utsikt mot borgen.

Vår senast tillkomna vingård heter Relais Casa Sobrero och ligger i samma dal som Barolo och La Morra. Orten heter Castiglione Falletto. Sobrero är ett fräscht och relaxat boende med en episk utsikt. Perfekt för dig som vill vandra, cykla eller bara ta det lugnt vid poolen.

När du vill lyxa till det lite extra är Relais Arborina, strax nedanför La Morra, något för dig! Ett sobert designhotell med en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin. Här har man lagt ner mer än det lilla extra på rummen som alla har utsikt över dalen. Arborina är ingen vingård men ligger ändå mitt bland vinodlingar och med det fantastiskt vackra landskapet att se ut över. Arborinas egen sommelier kommer att ge dig en vinprovning som beskriver området du vistas i. För dig som vill överraska din käraste, fira en födelsedag eller bara unna dig ett boende med guldkant!

Flyg & Tåg

Till Langhe i Piemonte flyger du bäst till Milano, Turin eller Bergamo.

Vill man ta tåget har Italien ett väl utvecklat och bekvämt tågnät mellan de större städerna. Det finns en tågstation i Asti som nås via Milano. Vi kan ha en hyrbil redo för er när ni kommer till Asti. Här är en länk för dig som vill utforska tågnätet: https://www.trenitalia.com/

Buss Asti – Barolo https://www.rome2rio.com/map/Milano-Centrale-Station/Barolo#r/Train-line-045-bus