Emilia-Romagna - The Food Valley

panzanovy_IMG_0178-scaled

 

 

Nyhet! The Food & Motor Valley!
Välkomna till Italiens skafferi i det bördiga och vackra Emilia-Romagna!

För många är nog Emilia-Romagna ganska okänt som region trots att den erbjuder så mycket. Men om man i stället säger Bologna, Parma och Modena så kanske det klarnar en del. Ett måste för alla "foodies" och väl värd en resa av många skäl!

The Food Valley med Po-slätten som pulsådern och både storskalig som småskalig matproduktion är av stor betydelse och har så varit i hundratals år. De omgivande bergssidorna, vilka också spelar en betydande roll i skafferiets utbud, bjuder på ett vackert och böljande landskap med många borgar från medeltiden. Ja, detta är Italiens livsviktiga skafferi med allt från oumbärliga basvaror som mjölk och vete som till de mest kända förädlade slow food-delikatesserna!

Det är ju här du hittar tillverkningen av Prosciutto di Parma och Parmigiano Reggiano!  Det är också i trakterna kring Modena den allra bästa balsamvinägern tillverkas. Det svarta guldet Aceto Balsamico Tradizionale di Modena!

Kanske är det dags att bekanta sig med det moderna torra vinet Lambrusco, ett pärlande rött vin som passar bra till den lokala maten samt chark & ost och som verkligen har fått ett uppsving. Men det görs inte bara pärlande viner. Precis som grannen Toscana i söder är även här Sangiovese och många andra sorter.

The Motor Valley
Men detta område är inte bara The Food Valley, det är också The Motor Valley! Om du är det minsta intresserade av snygga italienska bilar har du hamnat i sportbilarnas epicentrum. Missa inte att ta del av historien om Ferrari, sportbilsdesignen och Formel 1-bilarna under en förbokad hel eller halv dag!

Välkomna att utforska ett fantastiskt område!

Opera02

Opera02 - Vinhotell med spa

Pris per person: från 7 950 kr

för 3 nätter

På Modena-bygdens södra högland ligger denna vin- och vinägergård i ett rofyllt landskap. Pool & spa med bastu är en extra krydda. Frukost och middag intas med fördel från restaurangens terrass med denna trevliga utsikt.

Vigoleno borga

Emilia-Romagna  är fullt av vackra slott och borgar. På bilden ser du utsikten från Castello Vigolenos torn. Slotten var försvarsanläggningar eller skrytbyggen, beroende när de byggdes. Många ville ha makt över detta viktiga område som var en handelsväg redan på medeltiden mellan Adriatiska havet och resten av Europa. Missa inte att besöka någon av dessa charmiga slottsbyar med kaféer och restauranger.

Exteriör 1

La Vedetta – familjär vinägergård

Pris per person: från 6 950 kr

för 3 nätter

Söder om Modena hittar vi denna lilla familjedrivna gård som producerar Balsamicovinäger. Ett hantverk som man är mäkta stolt över. Naturligtvis ingår provning och en rundtur i deras "Acetaia", som vinägerhuset kallas. Ett trivsamt boende med ett fåtal rum där lugnet och fågelkvittret regerar.

Exklusiva upplevelser i dalen med Slow Food & Fast Cars

Vi vill att du ska få det absolut bästa och därför samarbetar vi med en väletablerad lokal guide- och researrangör som utförare av av några spännande upplevelser. De har valt ut seriösa småskaliga eller medelstora tillverkare för att komma nära hantverket och få tillgång till platser som annars kan vara svåra att hitta på egen hand.

Guiderna är engelsktalande och har gedigen certifierad utbildning, erfarenhet och kunskaper om både mat, natur, historia och annat i området de jobbar i. Värdet av deras kunskap borgar för att ni får ut enormt mycket av turen.
Se turerna Smaksafari och Som en italienare.

Du kan välja mellan två turer du gör på egen hand men med förbokade entréer och lunch:
Smaka på mat- och motordalen eller En dag i Enzo Ferraris anda

Turerna måste bokas i förväg genom oss.

Smaksafari med egen guide

skinkor_S

En matnyttig halvdagsutflykt med ost och skinka!

Eftersom den älskade osten Parmigiano Reggiano endast tillverkas i provinsen Parma är detta en halvdagstur. Tänk att denna ostsort uppfanns av Benedictiner-munkar för 1000 år sedan. Samma procedur då som nu!

Det är bara på morgonen osten görs och därför behöver ni köra upp till Parma på morgonen. Ni kommer se processen där den nyanlända morgonfärska mjölken förvandlas för hand till stora ostmassor som därefter formas till de stora ostarna. Ni får förklarat osten väg genom saltning, lufttorkning och lagring.

På väg mot nästa besöksmål kör ni fram till ett av områdets 40(!) borgar och slott och guiden berättar om dess historia och betydelse för handel och makt.

Ni kör vidare bland kullarna utanför Parma och nu kommer ni att besöka ett familjföretag som bearbetar skinkor till fulländning. Den lufttorkade skinkan Prosciutto di Parma PDO är en ikonisk charkprodukt känd över hela världen. Här får du reda på hur detta går till och hur du ska skilja en äkta skinka mot en falsk.

Självklart ingår också provsmakning av både lagrade ostar i olika ålder och charkprodukter från den tillverkare ni besöker.

Turen avslutas med en 3-rätters lunch med typisk lokal prägel.  Till måltiden serveras ett glas lokalt vin såsom Lambrusco eller Malvasia.

Eftersom er guide deltar på lunchen har ni gott om tid att ställa frågor om mat eller annat som handlar om området ni besöker.

Efter lunchen ungefär kl 14.00 - 14.30, skiljs ni åt och lägger upp resten av dagen som det behagar er.

Bra att veta:
Turen tar ca 5 timmar + er restid till och från mötesplatsen (ca 1,5 timma/väg från Modena)

Guiden möter er i egen bil och ni kör er bil.

Priset ni betalar för turen innefattar guidens tid och kunskap, entré-kostnader till de båda matproducenterna samt lunch.

Det innebär att det blir en lägre kostnad ju fler som deltar på turen. Priset är alltså högre för 2 personer än för 4 eller 6 personer.

Pris per person vid 2 personer:  2250 kr

Pris per person vid 4 personer: 1450 kr

För fler personer begär prisuppgift!

Som en italienare - matpromenad

Grönsaker_Alberobello_egen_DSC_0327

Matpromenad bland butiker och marknadsstånd!

Visst vill man kunna gå omkring lite världsvant på italienska matmarknader och välja ut de finaste råvarorna?! Precis som en Italienare! Här har du chansen att på en matpromenad med egen guide få lite tips och kunskap om just mat och råvaror!

Du väljer mellan matpromenader i Parma, Modena eller Bologna. Innehållet är liknande men naturligtvis skiljer det lite mellan städerna eftersom de har olika utbud och specialiteter.

Under vandringen får du massor av kunskap om matkulturen, du provsmakar olika lokala produkter och rätter och får 1-2 glas av lokalt bubbel. Du får också lära känna staden själ och får historia på köpet då guiden berättar om händelser och byggnader man passerar. Och så får ni umgås med en italienare i tre timmar, bara det!

 

Bra att veta:
Turen tar 3 timmar och du möter guiden på avtalad plats i stadens centrum. Välj mellan förmiddags- eller eftermiddagsturer.

Turen bygger på er personliga guides tid och kunskap samt det ni får äta och dricka.

Det innebär att det blir en lägre kostnad ju fler som deltar på turen. Priset är alltså högre för 2 personer än för 4 eller 6 personer.

Bologna
Pris per person vid 2 personer: 1995 kr

Pris per person vid 4 personer: 1250 kr

Modena
Pris per person vid 2 personer: 1450 kr

Pris per person vid 4 personer: 950 kr

Parma
Pris per person vid 2 personer: 1550 kr

Pris per person vid 4 personer: 995 kr

 

För fler personer begär prisuppgift!

 

Smaka på mat- och motordalen

En dag i Enzo Ferraris anda

Ferrari_Bosse_S
Ferrari röd_S

Här kommer snart information om denna tur som du gör på egen hand med förbokat innehåll.

Detta är turen för den inbitne sportbilsälskaren!

Du startar i Modena med att stifta bekantskap med ikonen Enzo Ferraris visioner och motorvärld på det nya, 2500 m2, stora museet med upplevelsen ”Ferrari One of a Kind”. Bara arkitekturen är värd besöket.

Här ligger fokus på historien om grundaren av det mest ikoniska bilmärket i världen, hans olika motorer och visionen om dessa.  Dessutom får du en inblick i designmöjligheterna och unika anpassningarna som kan beställas till varje enskild bil. Sådant som oftast inte visats för allmän beskådan.

Nu är det dags att fylla på med lite energi. Ni kör ut ur Modena och till en riktigt bra restaurang på Maranellos bergssida (tar 30 minuter dit) där bord och en trerätters lunch är bokat för er. (exl. dryck)

Efter lunch kör ni ner till Maranello - staden där bilarna tillverkas och testbanorna ligger. Ni besöker det världskända Ferrari museet. Här får du gå runt i en exposé med bilar från 60-talet och framåt, både sportbilar och Formula 1. Segerpokaler står på rad och du kan till och med testa en Formula 1-simulator och känna på hur racerbilen ligger i kurvorna.

En shop erbjuder diverse designföremål, såsom kepsar och t-shirts. De finns även ett bra kafé i anslutning till entrén. Efter en upplevelserik dag kör du tillbaka till ditt boende vid 16.30-tiden.

Bra att veta:

Detta är en tur du gör på egen hand. Ingen guide ingår. Entréer och lunch enligt programmet ingår.

Pris per person: 1250 kr